« Continue Browsing

e-mail article Print     e-mail article E-mail

Mike Rosmann, Published August 09 2013

Dr. Mike Rosmann: The toughest ag quiz yet

Readers of the weekly columns say they like the agricultural quizzes but to make them more difficult. All right, I’m happy to make them harder. This is like teaching a college course to eager learners!

For each question, select the answer you think is right. The correct answers are at the end of the quiz. If you think I’ve goofed on any of these, let me know – like my family does.

1. Most farmers and ranchers know a twitch is:

a. An anxiety problem many farm teenagers get when they attend their first prom.

b. A noose that is tightened around a horse’s nose to hold the animal still.

c. A tight rubber band used to neuter male lambs and calves.

d. What farm voters develop when all their candidates know nothing about farming.

2. Which of the following is a commodity market fundamental?

a. When demand exceeds supply, sellers usually profit.

b. A grain or livestock market investor who uses the Board of Trade regularly.

c. Just like “only your hairdresser knows for sure,” only BOT insiders know for sure.

d. A shift in U.S. policy regarding grain sales to certain foreign countries.

3. Which state is the leading honey producer?

a. California, it produces fruits and other blooming crops.

b. Texas, it has the most buzz.

c. Utah, it’s the beehive state.

d. North Dakota, probably not – it’s too cold.

4. How farmers feel about quackgrass:

a. If it walks like a duck and talks like a duck, it’s quackgrass.

b. Farmers like this crop because it spreads by rhizomes as well as seed.

c. It was developed originally for golf courses.

d. A weed that looks like fescue.

5. If you read Farm and Ranch Life columns regularly, you know our behavioral health as farmers is governed mostly by:

a. An inherited drive called the agrarian imperative.

b. How we manage ourselves.

c. What we eat and drink.

d. Governmental farm policy.

6. Seasonal affective disorder is most likely to occur:

a. When a farmer listens to the commodity market reports.

b. When fall days wane into winter.

c. In the spring as pollens collect in the air we breathe.

d. After a farmer drinks too much beer on a hot summer day.

7. Butterprint is also known as:

a. A country-style, yellow print tablecloth.

b. Buttonweed

c. A type of milkweed with pale yellow flowers.

d. The unique DNA “print” of every dairy farmer’s herd.

8. All the following groups of animals are commonly called herds, except:

a. Pigs

b. Bison

c. Antelope

d. Donkeys

9. A farmer who understands malacology:

a. Raises fish.

b. Probably majored in philosophy in college.

c. Appreciates escargot.

d. Suffers a dermatological condition caused by hemlock weeds.

10. Clothianidins are:

a. Prehistoric people who introduced agriculture to Australia.

b. A modern-day cult that believes in not wearing clothes.

c. Insecticides that have nicotine-like chemical actions.

d. People who hoard clothing.

11. A crupper strap:

a. Is used to sharpen razors.

b. Holds a harness or saddle from sliding ahead.

c. Keeps a child’s seat in place in a tractor cab.

d. Can be used to herd livestock.

12. Even persons who have not been 4-H members, but who are agriculturists, know the 4-H pledge includes: heart, hands, head, and:

a. Home

b. Health

c. Honor

d. Happiness

13. If farmers say their corn plants have pineapple-type characteristics, it means:

a. A gene from the pineapple plant that was inserted into the corn they plant to make it withstand drought.

b. The corn leaves have become so dry and brittle they resemble pineapple leaves.

c. The leaves on their plants are upright to catch any rain and dew.

d. Their corn plants hang onto their leaves well after a hard frost.

14. “Equine” is to horses as:

a. “Ovine” is to goats.

b. “Galine” is to chickens.

c. “Lupine” is to flowers.

d. “Asinine” is to politicians we dislike.

15. The invention of peanut butter is usually credited to:

a. Booker T. Washington

b. Thomas Jefferson

c. George Washington Carver

d. Julia Childs

16. Farm Aid concerts were started by Willie Nelson, John Mellencamp and:

a. Bob Dylan

b. Pete Seeger

c. Paul Simon

d. Neil Young

Scoring: Give yourself five points for each correct answer you selected. Here are the correct answers: 1. b, 2. a, 3. d, 4. d, 5. b, 6. b, 7. b, 8. a, 9. c, 10. c, 11. b, 12. b, 13. c, 14. b, 15. c, 16. d.

Mike Rosmann is a Harlan, Iowa, psychologist and farmer. To contact Rosmann go online to: www.agbehavioralhealth.com.